Wateroverlast

Kies voor meer groen en minder stenen in uw tuin
Gras en perken zorgen ervoor dat het water in de grond kan zakken. Tegels en stenen verhinderen dit. Het water gaat dan naar lagere plekken, bijvoorbeeld de straat, de tuin van de buren of uw kelder of woonkamer. Breng dus meer groen aan in uw tuin.

  • Controleer uw regenpijp en dakgoot
    Water dat op het dak valt, verdwijnt via de dakgoot en de regenpijp naar het riool of het oppervlaktewater. Controleer daarom of alles goed werkt. Is de regenpijp goed bevestigd aan de dakgoot? Is de regenpijp of dakgoot niet lek? Is de dakgoot niet verstopt door bladeren of ander afval?
  • Maak uw dak groen
    Heeft u een plat dak? Dan kunt u een groen dak aanleggen. Bijvoorbeeld met sedumplantjes. Die kunnen goed tegen de droogte en nemen bij regen water op.
  • Vang water van het dak op in een regenton
    U kunt de hoeveelheid regenwater die van het dak naar het riool gaat, verminderen door het water met een regenton op te vangen. Dit water kunt u bijvoorbeeld gebruiken om uw tuin te besproeien. Pas wel op dat uw regenton niet helemaal vol is. Anders loopt deze over bij een hevige bui.
  • Gebruik een ontlastputje onder de regenpijp
    Onder de regenpijp kunt u een zogeheten ontlastputje plaatsen. Als de doorstroming in het riool gehinderd is, zorgt dit putje ervoor dat het regenwater uit de dakgoot geen schade aanricht. Het water stroomt dan namelijk vrij over het maaiveld en gaat niet via het toilet naar binnen. Een ontlastputje is verkrijgbaar bij bouwmarkten.
  • Maak kelders en souterrains waterdicht
    Bij kelders en souterrains met ramen of deuren onder het straatniveau kan regenwater bij hevige neerslag naar binnen stromen. Zorg er daarom voor dat deuren, ramen en kozijnen waterdicht zijn. En zorg voor een mogelijkheid om het instromende en vallende regenwater op te vangen en af te voeren, bijvoorbeeld een gootje. Het waterdicht maken kan een complexe en kostbare klus zijn. Laat u hierover goed informeren door een aannemer.
  • Ga overlast van grondwater tegen
    Grondwater is al het water dat in de bodem zit. Als het grondwater te hoog staat, kan er water in uw kruipruimte of kelder komen of uw tuin drassig raken. U kunt deze overlast voorkomen door de vloer waterdicht te maken, de kruipruimte op te vullen en drainage aan te leggen in de tuin. Ook is het belangrijk om uw woning en kruipruimte goed te ventileren. Laat u vooraf goed informeren door deskundigen over geschikte maatregelen.
  • Voorkom verstoppingen van het riool
    Spoel geen spullen door de wc of gootsteen die niet thuis horen in het riool. Denk aan schoonmaakdoekjes, vochtig toiletpapier en frituurvet.
  • Gebruik thuis minder drinkwater
    Als u minder water gebruikt, is er ook minder afvalwater dat naar het riool gaat. Daardoor raakt het riool minder snel vol als tegelijkertijd regenwater in het riool terechtkomt. Gebruik bijvoorbeeld de spaarknop bij het doortrekken van de wc, zet de douche en kraan minder hard aan en kies kortere wasprogramma’s op uw wasmachine.
  • Gooi afval in de afvalbak in plaats van op straat
    Afval dat in water en straatputten terechtkomt, zorgt voor verstopping van de riolering. Bovendien kunnen vogels en vissen verwond en verstrikt raken. Gooi afval dus altijd in de afvalbak.